Tänk på totalkostnaden när du köper kontorsmaterial
Kontorsmaterial kan lätt bli en ganska stor kostnad, även för ett litet företag, i alla fall om man med kontorsmaterial räknar allt som behövs för att få kontoret att fungera, exempelvis allt från skrivbordprodukter till städmaterial och fikaprodukter. De flesta underskattar totalkostnaden för detta, ofta på grund av att man inte tar hänsyn till hela kostnaden samt att det i regel rör sig om många små summor. Tittar man på helhetskostnaden blir det ofta ganska stora summor, och det kan finnas en hel del pengar att spara.
1) Titta på helhetskostnaden
Kostnaden för ett inköp utgörs av priset man faktiskt betalar för produkten samt anskaffningskostnaden. Anskaffningskostnaden består av kostnaden för den tid man lägger ned på sitt inköp, fraktkostnad samt eventuell övrig kostnad som fakturaavgift eller annan kostnad som medföljer köpet. Första tipset är att börja räkna på helhetskostnaden när man jämför inköpsställen. När man inkluderar anskaffningskostnaden ser man i regel att det lönar sig att välja en kontorsmaterialleverantör som:
- Levererar direkt till dörren
- Har ett enkelt sätt att beställa (ex smidig hemsida där man kan skapa egna inköpslistor och lätt göra återbeställningar)
- Erbjuder en stor produktbredd så att alla inköp kan göras på ett och samma ställe
- Hjälper till med specialbeställningar och profilprodukter
- Erbjuder bästa totalpris på hela produktsortimentet
2) Offererade prislistor från din kontorsvaruleverantör
Ofta när man kontaktar en leverantör av kontorsmaterial vill många leverantörer gärna skicka en lista med offererade prislistor. Dessa ger vanligtvis pris på de produkter som du som kund säger att du köper mest av. En väldigt stor del av volymen av kontorsmaterial utgörs dock i regel av produkter som man köper mer sällan (inte sällan summerar dessa upp till 60-70% av inköpsvärdet). Det är därför viktigt att kolla på leverantörens generella prisbild.
3) Strunta i rabattsatser kolla på det faktiska priset
Många företag som säljer kontorsmaterial erbjuder oftast så kallade listpriser eller rekommenderade utpriser. Dessa är i regel satta väldigt högt. Många företag använder sig av de här listpriserna som bas för sina rabattsatser, detta innebär att även om du exempelvis får 30% rabatt på en vara så är det inte alls säkert att du får ett bra pris. Jämför alltid slutpriser och inte rabattsatser.
4) Köp rätt typ av produkter
Kontorsmaterial kommer i mängder av märken och kvaliteter. Att anpassa sina produktinköp till sina behov är ett enkelt sätt att spara pengar. Att välja kopieringspapper av rätt kvalitet, använda kompatibla toners, ha ett enklare toalettpapper, välja lite billigare pärmar är alla exempel på sätt som kan spara mycket pengar i din verksamhet.
Kontakta en erfaren kontorshandlare för att få bra tips på vilka produkter som passar dina behov.
(Källa: Kontorsmaterial.me)