10 smarta tips för miljön

Jag hittade detta när jag satt och surfade en dag och var bara tvungen att dela med mig!

10 plånbokssmarta tips som gör dig mer miljövänlig

Byt ut 15 glödlampor

Om du byter ut femton av dina glödlampor hemma mot lågenergilampor så tjänar du 600 kronor om året i minskad elförbrukning. Dessutom håller lågeneriglamporna så länge att man tjänar in det dyrare inköpspriset. Enklare kan det knappast bli.
Om alla svenska hushåll gör likadant skulle vi spara elförbrukning motsvarande 340.000 villor.
Stor kraft om vi kan hjälpas åt att tänka på miljön.

Byt duschmunstycke

Det tar inte lång tid att byta och ska inte märkas någon större skillnad när du duschar, men du kan spara upp till 2000 kronor på ett år. Genom att byta till ett snålspolande duschmunstycke sparar du varmvatten. Räknat på en familj där fyra personer duschar fyra minuter var per dag så kan man spara 2000 kronor per år genom att byta bort det energislösande vanliga munstycket. Miljövänligt, minst sagt.

Välj kranvatten istället för flaskvatten

De senaste 25 åren har vi fyrdubblat vår konsumtion av flaskvatten. Det är tyvärr varken bra för miljön eller plånboken. I genomsnitt dricker vi 25 liter flaskvatten per person och år – här finns pengar att tjäna på att fylla flaskan med kranvatten istället. Lågt räknat kan du spara 250 kronor om året på att byta till flaskvatten – men troligen sparar du ännu mer.

Ta cykeln istället för bilen

Många gånger behöver man bilen, men faktum är att varannan bilresa vi gör är kortare än fem kilometer. Korta bilresor är de mest bränsleslukande, så tar man cykeln istället minskar man både sina utsläpp och sina kostnader. Byter du hälften av dina korta bilresor mot en cykeltur under ett år sparar du ungefär 840 kronor. Den extra motionen får du gratis. Miljövänligt om något.

Lufttorka tvätten

Bor du i stan kan det vara svårt, även om det ser pittoreskt ut med tvättlinor mellan husen när man semestrar kring medelhavet. Men bor du i villa har du kanske möjlighet att låta tvätten torka på lina, utomhus eller inomhus. Fördelen? Du sparar el motsvarande 800 kronor på ett år. En torktumlare kan dra upp till tre gånger så mycket el som en tvättmaskin, så hänger man tvätten på lina sparar man el och pengar. Och så doftar ju tvätten så gott när den hängt utomhus.

Sätt vattenkokaren i arbete

Har du inte någon vattenkokare så skaffa en. Det går snabbare och framförallt – du blir miljövänlig med minsta möjliga ansträngning. Vattenkokaren drar bara ungefär hälften så mycket el som att koka upp vatten på spisen. Perfekt inte bara till tevattnet, utan till soppan, pastavattnet eller den kokta potatisen. Kokar du upp två liter vatten om dag i vattenkokaren istället för på plattan sparar du ungefär 100 kronor om året.

Pumpa däcken

Nästa gång du tankar bilen, passa på att kolla lufttrycket i däcken. Du kan spara upp mot 600 kronor om året på det. Mer än hälften av bilarna i Sverige kör runt med för lågt lufttryck i däcken. Det ökar bränsleförbrukningen och skapar onödigt koldioxidutsläpp. Dessutom slits däcken ut i förtid, så här finns mer pengar att spara.
Om alla svenska bilister gör likadant skulle vi spara 107 miljoner bränsle varje år.

Stäng av

Boven i dramat heter stand-by. Massor av våra apparater har en stand-by funktion, som drar en massa onödig el. Till exempel drar spelkonsolen Playstation 3 el för upp till fem kronor per dag, även när man inte spelar på den.
Så använd inte bara fjärrkontrollen till apparaterna, stäng av dem på on/off knappen helt och hållet. Gör du det konsekvent på alla maskiner så kan du spara 500 kronor om året i minskade elkostnader.

Leta efter A-märket

Våra vitvaror drar en hel del energi. Ett smart tips är därför att leta efter kylskåp och frysar som är märkta med ett A. Det visar att de är energisnåla. Det lönar sig till och med att byta ut ditt gamla kylskåp, även om det fungerar, till ett energimärkt. Byter man till energisnåla vitvaror kan man spara ungefär 450 kronor om året på minskad elförbrukning.

Sänk temperaturen

Ingen ska behöva frysa hemma, men många tänker kanske inte på att det är onödigt varmt hemma. Sänker man temperaturen från 22-21 grader till 20 grader på dagen och 18 grader på natten, så minskar man koldioxidutsläppen och för en villa med direktverkande el kan man spara ungefär 1000 kronor om året. Lite lägre temperatur gör även att många sover bättre och får mindre problem med torr inomhusluft.

Källa: Tänk om…30 inspirerande räkneexempel för dig som vill bli klimatsmart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *