Välj rätt skyddshandskar

Skyddshandskar för rätt hantering

Skyddshandskar används ofta i vårt dagliga arbete. Vid arbete av vård och städ eller andra aktiviteter där vi använder våra händer är det viktig att använda sig av skyddsmaterial.

Behovet av skydd varierar beroende av typen av arbetsuppgift. Ingen handske täcker samtliga behov av skydd, men oavsett vad du arbetar med, finns det en handske, som passar till just dig.

Skyddshandskar tillverkas i en massa olika varianter och vi rekommenderar er att använda dessa som skydd på era händer för att förhindra skador och bakterieöverföringar.

Skyddshandskar indelas i tre olika typer, som är tillverkade av olika material och används till olika ändamål: vinyl, latex och nitril.

Vinylhandskar

Vinylhandskar tillverkas av polyvinylklorid, PVC, som är ett relativt oelastiskt material. Vid användning bildas det små porer i handsken som inte kan ses med ögat och på grund av detta skall en vinylhandske aldrig användas i situationer där det finns risk att komma i kontakt med kroppsvätskor, kemikalier mm.
En vinylhandske passar bäst till städ, catering samt arbetsuppgifter där man kommer i kontakt med orenheter under en kortare tid.
PVC är från början ett hårt material och därför tillsätts mjukgörare för att få
materialet mjukt och smidigt. Mjukgörare delas in i olika grupper där en grupp kallas ftalater. Vissa ftalater är mindre skonsamma än andra.

Vid hantering av feta livsmedel kan dessa mjukgörare frigöras och överföras till livsmedlen. Abena vinylhandskar är godkänd för hantering av icke feta livsmedel.

Latexhandskar

Latex är en naturprodukt som tillverkas av mjölksaft från gummiträden.
Latex är ett mycket elastiskt material och man får en smidig handske, som
sitter tätt på handen. Det elastiska materialet gör att om ett litet hål uppstår
dras materialet ihop och förhindrar genomträngning.

Latexhandskar är ett bra val ur en miljöaspekt.
Latexhandsken är godkänd för livsmedelshantering.

Nitrilhandskar

Nitril är ett syntetiskt material, som inte är allergiframkallande. Materialet kan verka relativt stelt innan det värms upp av kropps-temperaturen när du tar på den.
Nitril ger en kraftig handske, som ger det absolut bästa skyddet mot både
kroppsvätskor och kraftig påfrestning. En fördel med nitrilhandsken är att om det uppstår ett litet hål går handsken helt sönder så att det aldrig råder något tvivel om när det är dags att byta handske.
En handske i nitril skall alltid användas då risk finns att komma i kontakt med blodsmitta.
Nitrilhandsken är godkänd för livsmedelshantering.

På Kontorsettans Webshop hittar ni handskar för rätt ändamål. Mer om vårt utbud av kontorsmaterial hittar ni på vår hemsida.

Annat material inom hygien och städ hittar ni mer om i kategorin Facility.

One thought on “Välj rätt skyddshandskar

Comments are closed.